Ajax aandelen: investeer in de toekomst van de club!

Ajax is een van de grootste en meest succesvolle voetbalclubs in Nederland. De club heeft een grote aanhang en is ook populair onder beleggers. Veel mensen willen graag investeren in Ajax aandelen, maar wat zijn de voor- en nadelen van deze investering? In dit artikel gaan we dieper in op Ajax aandelen en alles wat je moet weten voordat je gaat investeren.

 • De huidige waarde van Ajax aandelen is € 19,51 (per 22 juni 2021)
 • Het hoogste punt van Ajax aandelen in 2021 was € 21,20 (op 19 februari 2021)
 • Het laagste punt van Ajax aandelen in 2021 was € 15,14 (op 25 mei 2021)
 • Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van Ajax aandelen is ongeveer 200.000 stuks
 • Het totale marktkapitalisatie van Ajax is ongeveer € 800 miljoen
 • Ajax aandelen maken deel uit van de Amsterdam Small Cap Index (AScX)
 • In 2020 behaalde Ajax een omzet van € 162 miljoen en een winst van € 20,7 miljoen
 • De aandelen van Ajax worden verhandeld op Euronext Amsterdam onder de tickercode AJAX.

Wat zijn Ajax aandelen?

Ajax aandelen zijn aandelen in de beursgenoteerde voetbalclub Ajax. De club is sinds 1998 genoteerd aan de Amsterdamse beurs en heeft sindsdien veel beleggers aangetrokken. Met Ajax aandelen kun je als belegger indirect investeren in de club en profiteren van eventuele koerswinsten.

Voordelen van Ajax aandelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het investeren in Ajax aandelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat Ajax een van de meest succesvolle voetbalclubs in Nederland is. De club heeft een grote achterban en speelt regelmatig in de Champions League, wat voor extra inkomsten zorgt. Dit kan leiden tot hogere winsten voor de club en dus ook voor de beleggers.

Een ander voordeel van Ajax aandelen is dat de club een gezonde financiële positie heeft. Ajax heeft de afgelopen jaren regelmatig winst geboekt en heeft weinig schulden. Dit maakt de club een relatief veilige investering.

Daarnaast kan het investeren in Ajax aandelen ook een emotionele waarde hebben voor fans van de club. Het geeft hen de mogelijkheid om indirect te investeren in hun favoriete club en te profiteren van eventuele successen.

“Ajax aandelen zijn een goede investering voor de lange termijn.”

Ajax aandelen

Nadelen van Ajax aandelen

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan het investeren in Ajax aandelen, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo is de koers van Ajax aandelen erg volatiel en kan deze sterk fluctueren. Dit kan leiden tot grote koersschommelingen en dus ook tot grote winsten of verliezen.

Ajax aandelen zijn sinds de beursgang in 1998 met meer dan 1500% gestegen.

Een ander nadeel van Ajax aandelen is dat de prestaties van de club sterk afhankelijk zijn van sportieve prestaties. Als Ajax minder presteert op het veld, kan dit leiden tot lagere inkomsten en dus ook tot lagere winsten voor de club en de beleggers.

Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het investeren in Ajax aandelen, zoals transactiekosten en bewaarloon. Deze kosten kunnen het rendement van de investering drukken.

Hoe werkt het investeren in Ajax aandelen?

Als je wilt investeren in Ajax aandelen, kun je deze kopen via een online broker of bank. Je opent een beleggingsrekening en plaatst een order voor de gewenste hoeveelheid Ajax aandelen. De koers van de aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs.

Het is belangrijk om te weten dat de koers van Ajax aandelen sterk kan fluctueren. Het is daarom verstandig om een goed beleggingsplan op te stellen en alleen te investeren met geld dat je kunt missen.

Ajax aandelen vs. andere beleggingen

Als je overweegt om te investeren in Ajax aandelen, is het goed om te weten hoe deze belegging zich verhoudt tot andere beleggingen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Een belangrijk verschil tussen Ajax aandelen en andere beleggingen is dat Ajax aandelen een hoog risico hebben. De koers van de aandelen kan sterk fluctueren en er zijn geen garanties op rendement. Andere beleggingen, zoals obligaties of spaarrekeningen, zijn over het algemeen minder risicovol, maar bieden ook minder potentieel rendement.

Daarnaast is het goed om te weten dat Ajax aandelen niet geheel representatief zijn voor de Nederlandse economie. Als de Nederlandse economie bijvoorbeeld tegenzit, kan dit effect hebben op de prestaties van Ajax en dus ook op de koers van de aandelen. Het is daarom verstandig om te diversifiëren en niet alleen in Ajax aandelen te investeren.

Ajax aandelen kopen actuele koers en informatie

Tips voor het investeren in Ajax aandelen

Als je wilt investeren in Ajax aandelen, zijn er enkele tips die je kunnen helpen om een succesvolle belegger te worden. Hieronder vind je enkele belangrijke tips:

 • Stel een beleggingsplan op: voordat je gaat investeren, is het verstandig om een beleggingsplan op te stellen. Hierin kun je bijvoorbeeld vastleggen hoeveel je wilt investeren en welk rendement je verwacht. Zo kun je beter bijsturen als de koers tegenvalt.
 • Diversifieer je beleggingen: het is belangrijk om niet alleen in Ajax aandelen te investeren, maar ook in andere beleggingen. Zo spreid je het risico en ben je minder afhankelijk van de prestaties van Ajax.
 • Volg het nieuws: als belegger is het belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws rondom Ajax. Zo kun je beter inspelen op eventuele koersschommelingen.
 • Wees geduldig: beleggen in Ajax aandelen is een lange termijn investering. Het kan even duren voordat je rendement ziet, dus wees geduldig en houd je aan je beleggingsplan.
 • Houd rekening met kosten: bij het investeren in Ajax aandelen zijn er kosten verbonden, zoals transactiekosten en bewaarloon. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je rendement.

Voorbeeld: de koers van Ajax aandelen

Om een beter beeld te krijgen van de koers van Ajax aandelen, hieronder een voorbeeld. Stel dat je in januari 2020 besluit om 100 Ajax aandelen te kopen voor €20 per stuk, wat neerkomt op een totaalbedrag van €2000. In juli 2020 is de koers gestegen naar €30 per aandeel. Als je op dat moment besluit om je aandelen te verkopen, maak je een winst van €1000.

Het kan echter ook andersom gaan. Stel dat de koers van Ajax aandelen in juli 2020 is gedaald naar €10 per aandeel. Als je op dat moment besluit om je aandelen te verkopen, maak je een verlies van €1000.

Of investeren in Ajax aandelen de moeite waard is, hangt af van je persoonlijke situatie en beleggingsdoelen. Het is een relatief risicovolle investering, maar kan ook potentieel veel rendement opleveren. Het is daarom verstandig om goed na te denken over je beleggingsplan en alleen te investeren met geld dat je kunt missen.

Als je besluit om te investeren in Ajax aandelen, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws rondom de club en de koers van de aandelen. Door geduldig te zijn en je aan je beleggingsplan te houden, kun je mogelijk rendement behalen op je investering.

[X]