Ontdek de Beste Duurzame Aandelen voor een Groenere Toekomst

Duurzame aandelen zijn aandelen van bedrijven die actief bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit kan onder andere betekenen dat deze bedrijven zich inzetten voor een schonere planeet, een eerlijke economie en een betere samenleving. Investeren in duurzame aandelen kan niet alleen financieel aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan een betere wereld. In dit artikel zullen we ingaan op de beste duurzame aandelen, de voor- en nadelen van duurzaam beleggen, en tips voor het kiezen van duurzame aandelen.

Voordelen van duurzaam beleggen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beleggen in duurzame aandelen. Allereerst draag je bij aan een betere wereld. Door te investeren in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, stimuleer je deze bedrijven om hun goede werk voort te zetten. Daarnaast kan duurzaam beleggen financieel aantrekkelijk zijn. Veel duurzame bedrijven zijn innovatief en hebben een sterke groeipotentie. Bovendien zijn er steeds meer beleggers die duurzaamheid belangrijk vinden, waardoor de vraag naar duurzame aandelen toeneemt en de prijzen kunnen stijgen.

Nadelen van duurzaam beleggen

Er zijn ook nadelen verbonden aan duurzaam beleggen. Ten eerste zijn duurzame aandelen niet per definitie minder risicovol dan niet-duurzame aandelen. Het kan dus nog steeds gebeuren dat je geld verliest. Daarnaast is het soms lastig om te bepalen welke bedrijven écht duurzaam zijn en welke bedrijven zich alleen maar voordoen als duurzaam. Ten slotte kan duurzaam beleggen soms minder flexibel zijn dan traditioneel beleggen. Sommige duurzame beleggingsfondsen hebben bijvoorbeeld beperkingen ten aanzien van de sectoren waarin ze mogen investeren.

Beste duurzame aandelen

Criteria voor duurzame aandelen

Als je op zoek bent naar duurzame aandelen, zijn er een aantal criteria waarmee je rekening kunt houden. Ten eerste is het belangrijk dat het bedrijf zich actief inzet voor duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit het feit dat het bedrijf investeert in duurzame energie, zich inzet voor dierenwelzijn of zich hard maakt voor een eerlijke economie. Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar de prestaties van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit certificeringen of ranglijsten van duurzame bedrijven. Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de financiële prestaties van het bedrijf. Een duurzaam bedrijf kan nog steeds slechte financiële resultaten boeken en daarom is het belangrijk om ook deze factor mee te nemen in je overweging.

Beste duurzame aandelen

Er zijn verschillende duurzame aandelen die op dit moment populair zijn onder beleggers. Hieronder bespreken we een aantal van deze aandelen.

Tesla

Tesla is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op duurzame mobiliteit. Het bedrijf produceert elektrische auto’s en zonnepanelen en is daarmee een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheid. Tesla heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt en wordt door veel beleggers gezien als een interessante belegging.

Unilever

Unilever is een Nederlands-Brits bedrijf dat actief is op het gebied van voeding, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging. Het bedrijf staat bekend om zijn duurzaamheidsbeleid en heeft de ambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Unilever wordt door veel beleggers gezien als een stabiele belegging met een goed duurzaamheidsbeleid.

“Investeren in de beste duurzame aandelen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn.”

DSM

DSM is een Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van voeding, gezondheid en materialen. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft als doel om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. DSM wordt door veel beleggers gezien als een interessante belegging vanwege de sterke groeipotentie en het goede duurzaamheidsbeleid.

Philips

Philips is een Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van gezondheidstechnologie. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft als doel om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn. Philips wordt door veel beleggers gezien als een stabiele belegging met een goed duurzaamheidsbeleid.

ASML

ASML is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de productie van machines voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft als doel om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn. ASML wordt door veel beleggers gezien als een interessante belegging vanwege de sterke groeipotentie en het goede duurzaamheidsbeleid.

Duurzame beleggingsfondsen

Als je niet direct wilt beleggen in individuele aandelen, kun je er ook voor kiezen om te beleggen in duurzame beleggingsfondsen. Dit zijn fondsen die beleggen in meerdere duurzame bedrijven. Hieronder bespreken we een aantal van deze fondsen.

Triodos Sustainable Equity Fund

Het Triodos Sustainable Equity Fund is een Nederlands beleggingsfonds dat zich richt op duurzame aandelen. Het fonds belegt onder andere in bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie, duurzame voeding en duurzame technologie. Het fonds heeft een sterke focus op duurzaamheid en maakt gebruik van strikte criteria bij het selecteren van bedrijven.

ASN Duurzaam Aandelenfonds

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds is een Nederlands beleggingsfonds dat zich richt op duurzame aandelen. Het fonds belegt onder andere in bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie, duurzame voeding en duurzame technologie. Het fonds heeft een sterke focus op duurzaamheid en maakt gebruik van strikte criteria bij het selecteren van bedrijven.

RobecoSAM Sustainable Water Fund

Het RobecoSAM Sustainable Water Fund is een internationaal beleggingsfonds dat zich richt op duurzame aandelen in de watersector. Het fonds belegt onder andere in bedrijven die actief zijn op het gebied van waterzuivering, waterinfrastructuur en watertechnologie. Het fonds heeft een sterke focus op duurzaamheid en maakt gebruik van strikte criteria bij het selecteren van bedrijven.

Beste groene aandelen Investeer slim

Tips voor het kiezen van duurzame aandelen

Als je op zoek bent naar duurzame aandelen, zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Allereerst is het belangrijk om je goed te verdiepen in de bedrijven waarin je wilt investeren. Kijk naar het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf en hoe het bedrijf presteert op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de financiële prestaties van het bedrijf en of er groeipotentie is. Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de prijs van het aandeel en of deze in verhouding staat tot de prestaties van het bedrijf.

In 2020 waren de beste duurzame aandelen in Nederland ASML, DSM en Just Eat Takeaway.

Duurzaam beleggen kan bijdragen aan een betere wereld en kan financieel aantrekkelijk zijn. Er zijn verschillende duurzame aandelen en beleggingsfondsen waarin je kunt investeren. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de duurzaamheidsprestaties en financiële prestaties van de bedrijven waarin je wilt investeren. Daarnaast is het belangrijk om je goed te laten informeren en je niet te laten verleiden door hypes of snelle winsten.

[X]