Verwachtingen van aandelen: Wat zijn de voorspellingen voor de toekomst?

Aandelen zijn een belangrijk onderdeel van de financiële wereld. Veel mensen kopen aandelen met als doel om op de lange termijn winst te maken. Maar wat zijn de verwachtingen van aandelen? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bespreken we de positieve en negatieve kanten van het investeren in aandelen, geven we tips en tricks en bespreken we belangrijke feiten.

Wat zijn aandelen?

Voordat we dieper ingaan op de verwachtingen van aandelen, is het belangrijk om te weten wat aandelen precies zijn. Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Als je aandelen koopt, word je dus mede-eigenaar van het bedrijf. De waarde van aandelen kan stijgen of dalen, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf.

Positieve kanten van het investeren in aandelen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te investeren in aandelen. Hieronder bespreken we de positieve kanten van het investeren in aandelen:

Potentiële hoge rendementen

Het kopen van aandelen kan op de lange termijn hoge rendementen opleveren. Als je aandelen koopt van een bedrijf dat goed presteert, kan de waarde van je aandelen stijgen. Op deze manier maak je winst op je investering.

In 1637 bereikte de Nederlandse aandelenmarkt een hoogtepunt met de tulpenmanie, waarbij de prijzen van tulpenbollen tot ongekende hoogten stegen en vervolgens instortten, waardoor veel beleggers hun geld verloren.

Spreiding van risico’s

Een andere positieve kant van het investeren in aandelen is dat je je risico’s kunt spreiden. Door in meerdere bedrijven te investeren, loop je minder risico dan wanneer je al je geld in één bedrijf zou stoppen. Als één bedrijf slecht presteert, kan dit worden opgevangen door de winst die je maakt op je andere investeringen.

Dividenduitkeringen

Sommige bedrijven keren dividend uit aan hun aandeelhouders. Dit is een deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit kan een extra bron van inkomsten zijn voor beleggers.

Verwachtingen van aandelen

Negatieve kanten van het investeren in aandelen

Natuurlijk zijn er ook negatieve kanten verbonden aan het investeren in aandelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen:

Risico’s

Het investeren in aandelen brengt altijd risico’s met zich mee. De waarde van aandelen kan snel dalen als het bedrijf slecht presteert. Als belegger loop je dus altijd het risico dat je geld verliest.

“Verwachtingen van aandelen zijn als golven op de zee, ze komen en gaan, maar het is aan de belegger om de juiste koers te bepalen.”

Onzekerheid

De toekomst van een bedrijf is nooit zeker. Zelfs als een bedrijf nu goed presteert, kan dit in de toekomst veranderen. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf voordat je besluit om aandelen te kopen.

Kosten

Het kopen en verkopen van aandelen brengt kosten met zich mee. Zo betaal je bijvoorbeeld transactiekosten en eventueel beheerskosten aan je broker. Deze kosten kunnen je rendement negatief beïnvloeden.

Tips voor het investeren in aandelen

Als je besluit om te investeren in aandelen, is het belangrijk om dit op een verstandige manier te doen. Hieronder geven we enkele tips:

Doe je onderzoek

Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf. Bekijk de financiële resultaten van het bedrijf en kijk naar de toekomstplannen. Zo kun je beter inschatten of het bedrijf een goede investering is.

Spreid je risico’s

Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om je risico’s te spreiden. Investeer daarom niet al je geld in één bedrijf, maar verspreid je investeringen over meerdere bedrijven.

Houd je emoties onder controle

Beleggen kan soms emotioneel zijn. Het is belangrijk om je emoties onder controle te houden en niet te snel te handelen op basis van emoties. Laat je niet leiden door angst of hebzucht, maar maak je beslissingen op basis van rationele overwegingen.

Blijf op de hoogte

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws en de ontwikkelingen rondom het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Zo kun je snel inspelen op veranderingen en je strategie aanpassen waar nodig.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de verwachtingen van aandelen de prijs van de aandelen beïnvloeden.

Voorbeelden van aandelen

Er zijn veel verschillende aandelen waarin je kunt investeren. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden:

Apple

Apple is één van de grootste bedrijven ter wereld en staat bekend om zijn innovatieve producten. Het bedrijf heeft een sterke positie in de markt en heeft in het verleden goede financiële resultaten behaald.

Tesla

Tesla is een relatief jong bedrijf dat zich richt op duurzame energie en elektrische auto’s. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel groei doorgemaakt, maar heeft ook te maken gehad met tegenvallende resultaten.

Unilever

Unilever is een Nederlands-Brits bedrijf dat bekend is van merken als Dove, Magnum en Knorr. Het bedrijf heeft een sterke positie in de markt en heeft in het verleden goede financiële resultaten behaald.

 • 63% van de beleggers verwacht dat de aandelenmarkt in de komende 12 maanden zal stijgen
 • 22% van de beleggers verwacht dat de aandelenmarkt in de komende 12 maanden zal dalen
 • 15% van de beleggers heeft geen verwachtingen over de aandelenmarkt in de komende 12 maanden
 • 42% van de beleggers verwacht dat de technologie-aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen
 • 31% van de beleggers verwacht dat de gezondheidszorg-aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen
 • 27% van de beleggers verwacht dat de financiële aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen
 • 18% van de beleggers verwacht dat de energie-aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen
 • 15% van de beleggers verwacht dat de consumentengoederen-aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen
 • 11% van de beleggers verwacht dat de grondstoffen-aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen
 • 8% van de beleggers verwacht dat de vastgoed-aandelen in de komende 12 maanden zullen stijgen

Aandelenprognose voor 2021

Vergelijking met andere investeringen

Naast het investeren in aandelen zijn er ook andere manieren om je geld te investeren. Hieronder vergelijken we het investeren in aandelen met enkele andere investeringen:

Obligaties

Obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Als belegger leen je dus geld uit aan het bedrijf of de overheid en ontvang je hierover rente. Obligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen, maar leveren ook minder rendement op.

Vastgoed

Investeren in vastgoed kan op de lange termijn hoge rendementen opleveren. Je kunt bijvoorbeeld een huis kopen en deze verhuren. Vastgoed is over het algemeen minder risicovol dan aandelen, maar vereist wel een grote investering.

Spaarrekening

Een spaarrekening is een veilige manier om je geld te investeren. Je ontvangt hierover rente, maar dit is over het algemeen minder dan het rendement dat je kunt behalen met aandelen. Spaarrekeningen zijn over het algemeen minder risicovol dan aandelen, maar leveren ook minder rendement op.

Case studies

Hieronder bespreken we enkele case studies om te laten zien hoe aandelen kunnen presteren:

Facebook

Facebook is één van de grootste social media platforms ter wereld. Het bedrijf ging in 2012 naar de beurs voor een prijs van $38 per aandeel. In de jaren daarna steeg de waarde van het aandeel naar meer dan $200 per aandeel.

Enron

Enron was een Amerikaans energiebedrijf dat in 2001 failliet ging. Het bedrijf had jarenlang gefraudeerd en de waarde van het aandeel daalde snel naar bijna nul.

Amazon

Amazon is één van de grootste online retailers ter wereld. Het bedrijf ging in 1997 naar de beurs voor een prijs van $18 per aandeel. In de jaren daarna steeg de waarde van het aandeel naar meer dan $3000 per aandeel.

Belangrijke feiten

Tot slot bespreken we enkele belangrijke feiten over het investeren in aandelen:

 • Het is belangrijk om je risico’s te spreiden en niet al je geld in één bedrijf te investeren.
 • Het is belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf voordat je besluit om aandelen te kopen.
 • Het investeren in aandelen brengt altijd risico’s met zich mee.
 • Het kopen en verkopen van aandelen brengt kosten met zich mee.
 • Beleggen in aandelen kan op de lange termijn hoge rendementen opleveren.

Het investeren in aandelen brengt zowel positieve als negatieve kanten met zich mee. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf voordat je besluit om aandelen te kopen en je risico’s te spreiden. Op de lange termijn kan het investeren in aandelen hoge rendementen opleveren, maar er zijn ook altijd risico’s verbonden aan deze vorm van investeren. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren voordat je besluit om te investeren in aandelen.

[X]